marți, 13 martie 2018

Burgerul, mai mult decat un sandwich

O chifla rotunda si un chiftea din carne de vita, aceasta este reteta clasica a burgerului. Un preparat onest, simplu si fara prea multe pretentii special conceput pentru omul muncitor de rand. Desi nu s-a putut stabili exact inventatorul acestui fel de mancare celebru, majoritatea istoricilor sunt de acord ca acesta este originar din Hamburg, Germania si ca a fost adus in Statele Unite de imigrantii care s-au stabilit aici in jurul anilor 1900. Un fapt clar este ca hamburgerul a devenit popular in anul 1904, atunci cand la Targul Mondial din St.Louis. Mitul spune ca un stand a ramas fara carne de oferit clientilor si pentru ca nu a vrut sa ii dezamageasca, echipa din spatele tarabei a luat bucatile pe care le mai avea si le-a tocat. Chiftelele respective au fost puse pe gratar si introduse intr-o chifla rotunda. Acest sandwich a prins atat de bine incat a avut loc o adevarata explozie pe piata culinara din Statele Unite.
Muncitorii care lucrau in acea perioada la constructia societatii americane moderne aveau nevoie de un preparat care sa ii hraneasca bine, care sa le ofere nutrimentii si energia necesare pentru a-si indeplini activitatile grele si care sa le permita sa il consume usor, cu o singura mana. Astfel, detinatorii de localuri au decis sa adopte hamburgerul pentru a satisface noua cerere a pietii. Daca la inceput acesta se asemana cu fratele sau din Germania, adica nu continea decat mustar si era servit cu muraturi, cu timpul, hamburgerul american a devenit din ce in ce mai complex.
Lumea este inebunita dupa burgerii Nabu, 60% din totalul sandwichurilor vandute in lume este reprezentat de burgeri. Desi majoritatea sunt vanduti de lanturi mari de restaurante fast-food, unele localuri au adoptat acest preparat simplu si l-au personalizat. Fiind atat de versatil, exista peste 100 de moduri in care acesta poate fi realizat. Burgerul, datorita calitatilor sale a devenit de-a lungul timpului mai mult decat un simplu preparat culinar, acesta este un simbol al clasei muncitoare din Statele Unite si a spiritului acesteia!

Follow Us @soratemplates