marți, 31 martie 2015

ESTE CEARTA FOLOSITOARE SAU NU?

Toata lumea se cearta. Ea incepe de cand suntem mici copii si de atunci invatam cum sa o folosim sau cum sa ne ferim de ea.

Certurile au existat de la inceputul civilizatiei umane. A fost de ajuns doar o scanteie de nervi si cearta a urmat. Dar oare ne ajuta certurile sau nu? Oare sunt folositoare sau daunatoare? Eu sunt de parere ca sunt si folositoare, dar si daunatoare, intr-o oarecare masura.  Am zis bine, intr-o oarecare masura. Excesele vor fi intotdeauna daunatoare in relatiile cu ceilalti oameni.

Din ce cauza incep aceste certuri? De la mici neintelegeri. Cand 2 oameni nu-s pe aceeasi lungime de unda si apare o contrazicere intr-o anumita situatie, ambii vor incerca sa-si impuna “adevarul” care il cred ei ca se potriveste cel mai bine situatiei. Daca ambele adevaruri sau argumente sunt valide pentru aceeasi situatie, inseamna ca amandoi au dreptate. Si cand se intampla asta, daca nu se ajunge la un comun acord, apar certurile. Din cauza asta este intotdeauna bine sa incerci sa gasesti un teren comun in orice situatie.

Ce se intampla atunci cand este sigur ca cineva are dreptate, dar celalalt nu renunta la argumentele aduse situatiei? De multe ori oamenii sunt foarte incapatanati. Desi probabil isi dau seama ca nu au dreptate intr-o situatie, ei tot continua contrazicerea, in speranta ca cealalt va renunta. Dar problema deja nu mai este de cine are dreptate sau nu, ci de cine il domina pe celalalt. Acea persoana care nu are dreptate in situatia respectiva, incapatanata fiind, vrea sa aduca argumente, de multe ori invalide, doar ca sa incerce sa-l faca pe celalalt sa renunte, sa-l domine, sa “castige competitia”. Este o reala competitie si fiecare dintre parteneri incearca sa domine. Si daca nu reusesti sa aduci argumente valide in acea situatie, apelezi la metode mai putin folositoare. Asa se ajunge la reprosuri si cuvinte grele.

De ce nu sunt folositoare reprosurile sau cuvintele grele? Pentru ca ele nu sunt o rezolvare a situatiei date, ci doar atacuri la persoana. Si cum certurile nu mai sunt doar o problema, ci doar care pe care ataca mai bine verbal si uneori fizic, reprosurile sau cuvintele grele sunt metodele cele mai folosite. E destul de greu sa gasesti niste argumente bune cand apare instant o cearta si cand mai esti si nervos, pentru ca trebuie sa gandesti, sa cauti solutii, sa te gandesti la diferite variante de rezolvare a problemei… e greu. Dar reprosurile sau cuvintele grele sunt foarte usor de amintit si de pus in discutie. Si incepi sa dai vina pe cel din fata ajutandu-te de ele.

“Esti la fel ca mama ta, toata ziua iti merge gura… nu pot sa am si eu putina liniste in casa asta.”
“Mereu te uiti la meci cand vii de la servici, nu mai vorbesti deloc cu mine, nici macat 5 minute sa le avem pentru noi.”
“Tu nu poti sa stai o zi fara sa te certi? Esti de groaza.”

(nu dau exemple de jigniri pentru ca le cunoastem cu totii)

Si exemplele sunt cu zecile. NU da vina pe celalalt! Vezi care e cauza problemei de la care a pornit cearta si incearca sa o rezolvi. Degeaba dai vina pe celalalt, chiar daca el/ea a pornit cearta. Vina este si a ta ca ai continuat cearta si nu ai cautat metode de a o rezolva. Dar nu dispera, chiar daca nu stii foarte bine cum sa procedezi, mai jos ai cateva metode care dau rezultate. Dar oricat de mult ar da ele rezultate in alte cupluri, relatii, totul depinde de tine cat vrei de mult sa treci cu bine prin acea cearta.

- incearca sa abordezi problema atunci cand esti calm, linistit, cand ai mintea limpede si consideri ca poti sta de vorba cu cel din fata ta. Nu are rost sa incerci sa discuti problema atunci cand esti nervos ca om, pentru ca ai toate sansele ca discutia sa devina o cearta plina de reprosuri si de cuvinte grele.

- vezi ce a cauzat problema de la care a pornit cearta respectiva si cauta solutii. Nu da vina pe celalalt crezand ca asa vei rezolva problema. Nu vei reusi asta, si in acelasi timp, te vei indeparta mai mult de persoana de langa tine. Vezi care e cauza problemei, nu cine are vina.

- fa tot posibilul ca sa tratezi problema cu calm, intelegere, acceptare si toleranta. Chiar daca celalalt a contribuit mai mult la nasterea problemei, nu conteaza asta. Omul este predispus greselii. Am zis parca de toleranta, nu? Bun. Chiar daca esti mai usor de “aprins” intr-o discutie, incearca sa-ti pastrezi calmul si sa incerci sa rezolvi problema.

- daca nu reusesti sa rezolvi problema pe moment cu partenerul, ai rabdare. Probabil solutia problemei nu va aparea in acel moment sau in acea zi, dar trebuie sa stii ca unele probleme necesita timp si rabdare pentru a fi rezolvate. Acorda si tu “chestiile” astea 2. Uneori te vor ajuta.

- vorbeste cu partenerul oricand apare o cearta. Pur si simplu vorbeste despre comportamentele sau faptele care te-au deranjat la el, dar spune-i toatea astea ca pe o observatie, nu ca pe o critica sau repros. Gandeste-te cum ai vrea ca el sa vorbeasca si sa se comporte cu tine, si incearca sa procedezi si tu la fel.

- respecta-ti partenerul! Nu il face in toate felurile, nu-l critica, nu-i reprosa lucruri, nu-i jigni, NU-L lovi. Astea nu sunt solutii de rezolvare a problemelor si niciodata nu vor fi. Daca ai impresia ca o palma rezolva totul, probabil doar il va face pe partener sa taca pe moment, dar problema nu este rezolvata, sentimentele de ura, disrespect, greata si altele, se vor intensifica si relatia nu va avea un viitor prea stralucit.

O cearta este, in esenta, o dovada a iubirii, dar care este adesea umbrita de orgolii si voci ridicate. Nu lasa ca sentimentele sa puna stapanire pe tine, pastreaza-ti calmul si incearca sa gasesti rezolvarea problemei, nu sa-i scoti ochii partenerului pentru asta si daca nu poti sa faci nimic din toate astea pentru a-ti pastra calmul mai bine fugi pentru doua trei zile si stai linistit intr-un apartament regim hotelier bucuresti si te intorci acasa linistit cu zambetul pe buze.

Sper ca o sa va ajute acest articol, stiu ca pe mine m-au ajutat enorm acest mici sfaturi. Respectati-va, iubiti-va, dar cel mai important, comunicati. Comunicarea este foarte importanta intr-o relatie. Si inchei articolul cu un citat.

Follow Us @soratemplates